Sekarang tanggal : 4th December 2016 - Buka jam 08.00 s/d jam 23.00
Home » Blog » Cara Membuat Leher Baju Kurung Asli

Cara Membuat Leher Baju Kurung Asli

28 July , 2013 , Category : Blog

kali ni saya nak tunjuk cara saya buat leher baju kurung. ringkas saja.

 mula2, sedia lapik leher dan badan
baju kurung asli anda
 dibahagian lapik (kertas bergam tu) lukis garisan lubang leher dan belahan bawah
leher tu (ikut ukuran leher anda atau selera anda).kalau tak tau kira ukuran, ambik baju kurung lama anda, then cuba lukis lekuk leher baju tu di atas kertas. lepas tu gunting kertas tu ikut lukisan lekuk tu. dapatlah satu pola leher. pola tu letak di lapik leher yang di lipat 2, lepas tu tandakan garisan di sepanjang lekuk tu. kemudian buat garisan untuk belahan bawah.
 kemudian buat tanda di bahagian tengah dan bahu baju.
saya buat baju bahu tak putus. kalau bahu putus, cuma sterika bahagian tengah je.
 lepas tu letak lapik leher dan pasang peniti
jahit ikut garisan leher tu
 jahit bahagian belahan bawah leher
 ni la lapik leher yang sudah di jahit dibadan baju
lipat 2 dan gunting di tepi jahitan lubang leher
gunting bahagian tengah. hati2 jangan tergunting jahitan benang
 gunting macam ni
 lipat dan jahit halus bahagian atasnya untuk leher nampak kemas
dan jahitan lagi kukuh
 jahit sepanjang leher dan belahan bawah leher
ni yang siap dijahit halus  bahagian tepi leher tu
 macam ni
 ni nak bagi jelas lagi…harap2 faham ye
lepas tu bolehlah jahit jelujur
leher yang sudah siap dijelujur
ok siap, ringkas saja kan. harap cara ini bisa membantu kalian mencobanya

Comments disini kalau ada pertanyaan ya? Insyallah kami akan bantu menjawab.

Paris Fashion Week 2014

25 March , 2014 , Kategori : Blog

Paris fashion week 2014 – Pekan mode di Paris, ‘Paris Fashion Week’ kembali digelar di tahun 2014 ini. Yap, Paris Fashion Week memang tak pernah lepas dari berbagai presentasi dari para deretan desainer ternama dunia dengan skala yang cukup... baca selengkapnya

Cara Mengenali Pria Yang Menyukai Anda

25 March , 2014 , Kategori : Blog

Cara mengenali pria yang menyukai Anda – Pria bukanlah orang yang ekspresif. Tidak heran kalau sebagian besar pria lamban untuk mengatakan cinta. Banyak pula alasan yang mendasari hal tersebut, seperti rasa malu, takut ditolak ataupun mereka “merasa” waktunya belum... baca selengkapnya

Tips Tampil Modis Ala Fatin Sidqia

15 March , 2014 , Kategori : Blog

Tips tampil modis ala Fatin Sidqia - Penyanyi cantik ini adalah salah juara X Factor Indonesia. Fatin kini sukses menapaki karirnya menjadi penyanyi dan sedang melakukan beberapa tour ke seluruh Indonesia. Siapa yang tidak kenal dengan Fatin Sidqia?  Fatin... baca selengkapnya

Trend Busana Ala Mulan Jameela

15 March , 2014 , Kategori : Blog

Trend busana ala Mulan Jameela  –  Mulan Jameela semenjak keluarnya dari Duo Ratu, kini menjadi semakin berani dalam padu padan busana dengan warna-warna “ngejreng” alias cerah, pemilihan warna rambut pun juga bisa dibilang berani, dengan bergonta-ganti warna rambut. Mulan... baca selengkapnya

Trend Fashion Baju Wanita Korea Tahun 2014

8 March , 2014 , Kategori : Blog

Baju Wanita Korea  – Bagi para pecinta Korea, sudah tahukah kalian tentang Trend Fashion Baju Wanita Korea 2014? Nah dalam postingan halaman ini saya akan memberikan beberapa gambar Pakaian Wanita Korea yang nge-Trend di tahun 2014. Bukan rahasia lagi... baca selengkapnya

Tip Top Bag Grey Sweety Tribal Tosca Birkin Taiga Headband Rievancha Pink Tas Channel Biru Toska Tas Serut Tribal Baju Puffed Turtleneck Speede Zara Black
* klik gambar produk

Hotline : 08981363104 SMS Center : 08981363104 BB Messenger : 265B1EC4 deny.taiming@gmail.com